VÄNSKAPSKORTET:

 

Vårt syfte är att möjliggöra utvecklingsstörda personers deltagande i olika fritidssysselsättningar, till exempel att gå på teater, konserter, bio, besöka simhall, idrottstävlingar och -evenemang, delta i resor samt olika slags idrotts- och kulturevenemang.

 

Tack vare kortet har en person med utvecklingsstörning möjlighet att jämlikt ta del av olika slags tjänster. En person med utvecklingsstörning kan inte utan medhjälpare utnyttja fritidstjänster och om han/hon också måste betala medhjälparens kostnader, är biljettpriset alltid det dubbla för honom/henne.

Genom att visa kortet, får den utvecklingsstördas vän/ stödperson som möjliggör hans/hennes deltagning, avgiftsfritt inträde i olika fritidsaktiviteter som våra tjänsteproducenter bjuder på.


I vänskapskortsverksamheten betalar personen med utvecklingsstörning alltid sina egna kostnader. Vänskapskortet
 innehas av personen med
 utvecklingsstörning och han/hon
 använder det tillsammans  med
 sin vän/stödperson. Det förs register  
 över korten och de är personliga.

 TILL KÄNNEDOM ÅT VÄNNEN:

 

Ni som är utbildade som frivilliga vänner, kom ihåg att Vänskapskortet är ett kort som sänts åt personen med utvecklingsstörning, och att ni sedan kan använda det tillsammans, vilket innebär att ni inte får något eget kort, men att gratisinträdet gäller er. På så sätt hindras missbruk och personen med utvecklingsstörning ges egen bestämmanderätt.

 

Fråga efter kortet om personen med utvecklingsstörning inte själv kan visa upp det eller kan tala om att han/hon har ett sådant.

 

Kom ihåg att Vänskapskortets användningsfördel gäller vem som helst medhjälpare/vän/syskon/förälder/far- eller morförälder/kompis till den person som har utvecklingsstörning.

 

 

TJÄNSTEPRODUCENTER:

 

Se Tjänsteproducenterna (länk i övre kanten). Där kan man se alla de tjänster, till vilka vännen kan komma med med Vänskapskortet. Där hittar man också nya tjänsteproducenter utanför vårt verksamhetsområde.

 

Vi letar i vår verksamhet efter samarbetspartners, som är intresserade av att utveckla ett jämlikt deltagande för personer med utvecklingsstörning i de tjänster samhället erbjuder. De tjänsteproducenter som går med kommer att få positiv offentlig uppmärksamhet.

Om ni delta i vår verksamhet som tjänsteproducent, var god och fyll i avtalet som öppnas på länken nedan. Skicka två ifyllda avtal till oss via posten, eller ett via e-post.

Avtalet måste vara underskrivet av tjänsteproducenten.

Avtal
Vi tackar alla tjänsteproducenter som deltar!

 

 

HUR MAN FÅR KORTET:

 

För att få Vänskapskortet måste man ha en diagnos på utvecklingsstörning, autism eller försening i utvecklingen.
Ansökarens hemkommun måste också vara Vänskapskortsverksamhetens samarbetskommun.

Be om en ansökningsblankett på byrån. Du får med anvisningar för ansökan och uppgifter om de bilagor som behövs. Kortet är gratis. Du kan också skriva ut ansökningsblanketten här och sända den till byrån:

 

Ansökningsblankett:   Suomeksi | På svenska

 

För kortet behövs namn, passfoto, personbeteckning, adress, telefonnummer och e-postadress (om sådan finns). Om kortinnehavarens adress eller andra uppgifter ändras, ska Vänskapskortsverksamheten omedelbart meddelas om detta.

 

Om kortet inte längre behövs (exempelvis om man flyttar bort från verksamhetsorterna), ska kortet omedelbart returneras till Vänskapskortsverksamheten.


Kommunerna som är med i verksamheten:

Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Halsua, Ilmola, Isojoki, Kannus, Karijoki, Kaskö, Kauhajoki,
Kauhava, Kaustinen, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Kuortane, Kurikka, Laihela, Lappajärvi, Lappo, Lestijärvi,  Malax, Närpes,Perho, Seinäjoki, Soini, 
Storkyro, Teuva, Toholampi, Vasa, Veteli, Vimpeli, Vörå och Ähtäri.

Ta kontakt med byrån, om du vill fråga mer om Vänskapskortet eller själv vill ha ett Vänskapskort.

  

KONTAKTUPPGIFTER


Koordinator   Anita Lautamäki
vikarie            Henna Harjunpää

tfn. 050 546 8102


Tvåspråkig betjäning:

Verksamhetsassistent Sirpa Saarimäki

tfn. 040 832 9721


Kontorsarbetare  
Johanna Isohella
tfn. 040 722 2342


Kauppaneliö 13 H 8, 60120 SEINÄJOKI


KONTORET ÄR ÖPPET: Må-Fr 08:00-16:00

E-post uppgifter:

förnamn.efternamn@ystavankortti.fi